Het gebruik van natuurlijke materialen is een steeds populairder wordend element in het wonen van nu. Niet alleen zien we steeds vaker vachten en wollen elementen (zoals poefs, krukjes, lampenkappen, spreien en kussens) terug in het interieur, ook verven we steeds meer milieuvriendelijk (denk aan leem- en kalkverf), kiezen we stoffen van puur linnen of katoen, én kopen we bij voorkeur eerlijke en ambachtelijk gemaakte (houten) meubels.
De natuurlook is niet meer weg te denken, een goede “groene” ontwikkeling!

 

Deze trend zien we ook terug bij de keuze van vloerkleden, waarbij de vraag naar kleden van zuiver wol steeds groter wordt. Dat is niet zo verwonderlijk als je bedenkt hoeveel geweldige eigenschappen een wollen vloerkleed heeft:


Harlequin vloerkleed Zeal PewterWollen Harlequin vloerkleed 'ZEAL Pewter'Wollen Scion vloerkleed 'YOKI Horizon'


Wol is warmte-isolerend, waterafstotend, geluiddempend, moeilijk ontvlambaar en antistatisch. Daarnaast voelt een wollen vloerkleed veel zachter aan de voeten dan zijn synthetische broertje. Vooral nu de koude wintermaanden weer voor de deur staan, is een isolerend wollen kleed een behaaglijke luxe en voorkomt koude voeten.

Wollen vloerkleden passen net zo gemakkelijk bij een landelijke woonstijl als bij een strak, minimalistisch interieur en geven een rijke, warme uitstraling in zowel de klassieke als trendy woonkamer.


De natuurlijke eigenschappen van wol
Wol is duurzaam, veerkrachtig en biedt comfort en veiligheid. De wol gebruikt voor handgeknoopte vloerkleden komt voor het overgrote gedeelte uit Nieuw-Zeeland waar de meest pure en schoonste wol wordt verkregen. Je kunt je voorstellen dat een betere wolvezel ook zorgt voor een beter tapijt. Moderne wollen vloerkleden vind je o.a. in de collecties van Scion en Harlequin. Deze worden op ecologische wijze volgens traditionele technieken geproduceerd van de beste pure wol, en bieden daardoor
een hoge mate van luxe en comfort.
 
Eén volwassen schaap levert 3-4 kg wol geschoren wol per jaar op. Daarvan hou je iets meer dan de helft over na het spinnen, wassen en verwerken. Wol wordt vuil gesponnen, dat is de beste manier. Door het natuurlijke vet in de wol (lanoline) is de vacht zacht en gemakkelijk om te verwerken. Schapenwol is dan ook heel dankbaar om te verwerken tot vloerkleden.Wollen speeltapijt in kinderkamers 

Ook in de kinderkamer is wol een heerlijk materiaal om op te spelen. Wol ademt (temperatuurregulerend), waardoor het de meest perfecte isolatie is voor koude vloeren. Daarnaast is wol bacteriewerend en vuilafstotend. Ook heeft een wollen speeltapijt geen last van huisstofmijt, één van de oorzaken van allergieën bij kinderen. Voldoende redenen om ook voor je kids te kiezen voor dit prachtige, volledig natuurlijk materiaal. Goed om te weten is dat kindertapijten van wol meestal heel diervriendelijk geproduceerd zijn, zonder grote impact op milieu of samenleving.

Wollen Scion vloerkleed 'MR FOX Cinnamon'Wollen Scion vloerkleed 'RAITA Taupe'


 
 

Wollen Harlequin vloerkleed 'Abacus-Calypso'

 

Comfortabel de winter in met een warm vloerkleed

Wintertijd…, de dagen zijn kort en koud. Maar jij zit lekker binnen met de kachel hoog en een lekker warm vloerkleed onder je voeten, wat ook heerlijk is voor je kinderen. Schapenwol heeft zeer goede isolerende eigenschappen in de vezel mee gekregen, deze eigenschappen zorgen voor de beste natuurlijke isolatie die mogelijk is, via een natuurlijke luchtlaag, Bovendien maken de bijzondere prints en intense kleuren de nieuwste wollen vloerkleden extra verleidelijk. 


Wollen Scion vloerkleed 'Navajo'Wollen Scion vloerkleed 'Rivi Citrus'


De grootste voordelen van wollen vloerkleden zijn:

- Een wollen vloerkleed blijft vele jaren mooi door de sterke en veerkrachtige vezel
s.
- Een wollen vloerkleed is brandveilig
.
- Een wollen vloerkleed is bestendig tegen vuil en zeer eenvoudig schoon te houden en te maken.
- Een wollen vloerkleed heeft een positieve invloed op de kwaliteit van het binnenmilieu door het absorberende en neutraliserende vermogen van dit natuurproduct.

- Schapenwol heeft de beste natuurlijke isolatie die mogelijk is.
- Wol is waterafstotend. De natuurlijke structuur zorgt ervoor dat water niet meteen opgenomen wordt wanneer het met wol in contact komt. Zelfs als wol op den duur nat zou worden blijft het warmte genereren en houdt het je voeten warm.
- Wol heeft van nature een antiallergische werking en is antibacterieel.
- Een wollen vloerkleed is esthetisch voor elk interieur het mooiste wat er bestaat.

- Wol is een “groene” vezel en door te kiezen voor een vloerkleed van wol maak je een duidelijke milieubewuste keuze.