We zagen het al in de modewereld, maar ook voor het interieur zijn invloeden uit het oude Noord-Amerika inmiddels dé inspiratiebron: Stoer wonen, met een mix van warme kleuren in een tijdloze, ingetogen stijl. Pure, natuurlijke materialen die mooi zijn in al hun eenvoud en je huis een “wild west” sfeertje geven. 
De kleuren, patronen in stoffen en het gebruik van veren, leer en hout zijn afgeleid van de Navajo-indianen. Respect voor de natuur en eerlijk ambachtswerk zijn bij deze trend duidelijk terug te zien.

 

Het Britse Scion borduurde verder op deze pure en frisse stijl, zoals dit handgeweven wollen kleed “Navajo Grape” in vrolijke, blij makende tinten. Met haar levendige, in elkaar grijpende blokken van kleur, zal dit opvallende vloerkleed je huis een echte feel-good factor geven! De motieven doen duidelijk denken aan etnische patronen en komen uit Scion’s Wabi Sabi collectiePrachtig in een stoere inrichting met een snufje nomaden, cowboys & indians, maar ook in een wit neutraal huis is dit kleed een geweldige sfeermaker.
 

 

De naam 'Wabi Sabi' (afkomstig van een Japanse filosofie) viert de schoonheid van imperfectie. De Scion collectie (bestaande uit stoffen, behang en kleden) kapselt de geest van eeuwenoude handgemaakte technieken zoals blok-printing, shibori, batik en ikat. Wabi Sabi is een fascinerende mix van abstracte, geometrische en organische motieven, die individueel een krachtig statement doen of samen kunnen worden gemengd om een ingetogen, harmonieus interieur te creëren, dat zich kenmerkt door eenvoudige ongedwongen charme.
 


 


Navajo en Wabi-Sabi

De naam Navajo is afgeleid van de Noord-Amerikaanse indanen, waarvan het grootste deel verblijft in het Four Corners Reservaat Dinétah. De kracht van eenvoud was voor hen de normaalste zaak van de wereld. De ‘Native American Style’ die nu zo populair is in zowel de mode- als interieurwereld,  heeft in feite vele raakvlakken met “Wabi-Sabi”. De kleding, tapijten, de manier van wonen en decoreren is immers ontzettend puur, waarbij gebruik wordt gemaakt van materialen die in de natuur voorkomen. Navajo stijl creaties zijn juist zo bijzonder door hun eenvoudige schoonheid, de warme kleuren en de vele, zo herkenbare patronen in stoffen.


Het feit dat de Navajo naam nu door Scion gelinkt is aan een reeks interieuritems, is eigenlijk een compliment, wat met name geldt voor de Navajo vloerkleden; Uitsluitend de allerbeste, superieure kwaliteit wol is gebruikt, met bijzonder veel aandacht voor details. Voor de Navajo designs in beddengoed en gordijnen is gekozen voor 100% ecologische katoen van hoogwaardige kwaliteit.Of je deze stijl nu boho, hippie, gipsy of indiaans noemt, de Navajo’s zelf worden liever “Diné” genoemd, wat staat voor “De Mensen” of “Kinderen van de Heilige Mensen”. Het Navajo volk is erg gericht op hun familie en gebeurtenissen die hun leven omringen. Veel tradities zijn voortgekomen uit hun liefde voor het land en hun gehechtheid er aan. Recentelijk heeft de Ameriaanse regering de hoogste schikking ooit getroffen met deze oorspronkelijke bewoners van de U.S.A.: De Navajo's zijn op dit moment de grootste indianenstam en wonen in Arozona, New Mexica en Utah. In 2011 spraken nog zo'n 170.000 mensen de Navajo-taal. Een cruciaal verschil dat ze scheidt van de andere indianentalen is dat ze woorden gebruiken die - gesproken met verschillende tonen - diverse betekenissen hebben, vergelijkbaar met de Oost-Aziatische talen. Dit betekende dat het bijna onmogelijk was voor volwassen buitenstaanders om deze taal te leren.

 

Net als andere indianenstammen interesseren de Navajo's zich steeds meer voor de populaire trend om hun taal te promoten. Zo zijn er al apps en games in oorspronkelijke Amerikaanse talen en is Stars Wars vertaald naar het Navajo. Ook de animatiefilm Finding Nemo is binnenkort beschikbaar in hun eigen taal. (Navajo is een taal van de Apachean subgroep van de Athabaskan tak van de Na-Dené taalfamilie, samen met Apache.)

Fotobronnen: 
Scion Fabrics and Wallpapers, Pinterest