Op 19 februari 2015 is het Chinees Nieuwjaar begonnen en daarmee ook het astrologische Jaar van het Schaap. (Ook wel Jaar van de Geit genoemd, het teken staat in elk geval voor Yang.) Het begint altijd met een groots en feestelijk vuurwerk, want voor Chinezen is dit het belangrijkste feest van het jaar! De start van het Chinese Nieuwjaar wordt ook wel Lentefestival genoemd, omdat rond deze tijd de natuur begint te ontwaken.

 

Binnen de Chinese astrologie vallen kinderen geboren tussen 19 februari 2015 en 7 februari 2016 onder het teken Schaap. Reden te meer om ons knuffelzachte kinderkamer vloerkleed in de vorm van een lief schaapje extra in ’t zonnetje te zetten! Een prachtig en symbolisch kraamcadeau voor baby’s geboren onder dit astrologische teken!

 

schaap vloerkleed kinderkamer babykamer


Een schaap in de (kinder)kamer

Niet voor niets gaat het meest populaire slaapliedje voor kinderen over een schaap. Maar ook andere items waarin schapen voorkomen zijn geliefd bij onze kids. Denk aan wollige knuffelschaapjes of beddengoed en dekens met schapen. Schapenvachten zijn natuurlijk het ultiem aaibare aan je voeten; Er zijn tegenwoordig “eco felt” vachten verkrijgbaar waar geen schaap voor is gevild, maar waarbij de wol met water en olijfzeep wordt getransformeerd tot een stoere, duurzame schapenvacht. Dergelijke “vachtvilten” zijn o.a. te koop bij Zachtaardig.nl: In haar atelier maakt viltkunstenaar Annalies van Eerde de prachtigste dingen van wol, zonder ook maar een schaap kwaad te doen. Werkend met dit pure oermateriaal wordt je gegrepen door het eeuwenoude ambacht dat afkomstig is uit Mongolië. Ze geeft ook workshops waar je van de ruwe, vers geschoren schapenwol "vegetarische vachten" leert vilten. Heerlijk warm voor op het (kinder)bed of op de bank!
Chinees Nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar staat niet alleen symbolisch voor een nieuwe start, ook het huis wordt voor de Chinese jaarwisseling opgeruimd, ontdaan van overbodige ballast en eventuele schulden worden afbetaald. Dit traditionele feest wordt in hechte familiekring gevierd, wat betekent dat honderden miljoenen Chinezen op reis gaan om hun familie op te zoeken. Ook vanuit het buitenland reizen vele Chinezen terug naar hun familie. In de praktijk betekent dit een enorme volksverhuizing die ieder jaar weer plaatsvindt tijdens de viering van het Chinese Nieuwjaar.

De feestelijkheden vinden niet alleen plaats in China maar ook in wereldwijde ‘China Towns’. Ook in Nederland wordt er aandacht aan besteedt: op 21 februari wordt de start van het Chinese jaar "4712" uitgebreid gevierd in zowel Amsterdam als Den Haag.

 2015 – Jaar van het Schaap

Dat 2015 volgens de Chinese kalender in het teken van het Schaap staat, valt niet bij alle Chinezen even goed. Een hardnekkig bijgeloof maakt dat velen bang zijn voor een ongeluksjaar; Kinderen die in het jaar van het Schaap geboren worden, zouden mak zijn en daardoor niet goed kunnen leiden.

 

Als je de literatuur er goed op naleest, blijkt dat toch best anders te liggen: Mensen geboren in het Jaar van het Schaap kunnen ver komen in hun carrière, mits ze de juiste richting kiezen. Het zijn goed gemanierde mensen, ongeneeslijke romantici en hebben een artistieke inslag. Het Schaap eerbiedigt de natuur en ziet spiritualiteit als een belangrijk aspect in het leven. Kinderen die in het Jaar van het Schaap worden geboren, hebben een grootmoedig hart en kunnen altijd vergeven en vergeten. Dat zij extra leiding in de vorm van een duwtje in de rug nodig hebben, gesloten zijn en voorzichtiger te werk gaan, maken hun positieve eigenschappen ruimschoots goed. Het Schaap staat bekend om z'n doorzettingsvermogen en goede karakter, is een goede teamplayer en weet zijn of haar dromen daadwerkelijk om te zetten in daden.

Beroemde mensen geboren in het Jaar van het Schaap zijn o.a.: Mick Jagger, Robert de Niro, Isa Hoes, Julia Roberts, Nicole Kidman en Hans Teeuwen.

 Naast 2015 zijn de andere “Schaap”-jaren o.a.: 2003, 1991, 1979, 1967, 1955, 1943 en 1931. Als je er vanuit gaat dat de eigenschappen van dit dier vergeleken kunnen worden met mensen die onder dit teken zijn geboren, kun je gerust spreken van een “multi-tasker”. Net zoals “echte” schapen veelzijdig zijn (wolleverancier, melkproducent en landschapsbeheerder), hebben ook mensen van dit geboortejaar veelzijdige eigenschappen. De “kwetsbare artiest” worden ze ook wel genoemd; hun originaliteit, humor en kunstzinnige talenten zoeken constant een uitweg, waarbij ze zich prettig voelen in een grote groep. Van nature is het schaap verdraagzaam en weet van veel dingen het beste te maken. Hebben ze eenmaal hun plek gevonden, dan zijn “schaap” mensen in staat tot unieke prestaties. Samenwerken gaat ze goed af, vooral ook omdat zij een hekel hebben aan ruzie en daarom altijd kiezen voor de weg van de diplomatie en dialoog.

 

Fotobronnen: Pinterest, Seasons.nl en Zachtaardig.blogspot.nl