Eenhoorn kinderkamer

DE FASCINERENDE EENHOORN

Dit zeldzame, edele schepsel, dat mensen heeft gefascineerd van Plato tot Picasso, steekt met kop en schouders uit boven alle andere mythische wezens. Natuurlijk heeft nog nooit iemand een echte eenhoorn gezien, ze hebben immers nooit bestaan. Toch geloofden mensen er vroeger heilig in dat eenhoorns op aarde leefden. Zij hielden zich alleen vrijwel altijd verborgen in de nabijheid van mensen, zo wordt verteld.
Misschien bestaan ze toch.....?!!

 

Eenhoorns en kinderen

Of het nu een puzzel is, zoals Ravensburgers 'De Magische Eenhoorn', een kinderfilm zoals 'Prinses Lillifee en de Eenhoorn', een knuffeldier- of Playmobil eenhoorn… deze fantasie prikkelende wezens zijn ook bij kinderen heel populair.

 

Eenhoorn speelkleed met glow in the dark effect

Hoe bijzonder zou het zijn om dit speelkleed met een eenhoorn erop in de kinderkamer te hebben? Het beschermende en magische wezen is rustgevend voor je kindje. Bovendien geeft het vloerkleed licht in het donker! 


Eenhoorn speelkleed Arte Espina

Een donkere slaapkamer vinden veel kinderen eng. Met een beetje fantasie kunnen ze zich de griezeligste dingen voorstellen. Ze vinden het vaak fijn en geruststellend als de deur op een kiertje mag of een nachtlampje brandt, wanneer ze naar bed moeten.

 

Arte Espina bedacht een slimme oplossing zodat kinderen rustig kunnen gaan slapen, ook als het licht uitgaat in de slaapkamer: De witte delen van dit Glow in the Dark speelkleed zijn namelijk lichtgevend in het donker! De contouren zijn rondom uitgesneden en liggen verzonken in het kindertapijt. Daardoor  ontstaat ook nog 'ns een ruimtelijk effect. Een slim speelkleed, met daarop die prachtige, fascinerende eenhoorn; Het lijkt ons een droom voor iedere baby- en kinderkamer!


Het uiterlijk van de eenhoorn

Honderden jaren voor het begin van onze jaartelling bestonden er al afbeeldingen van dit fascinerende fabeldier, waarbij het uiterlijk steeds weer verschillend werd omschreven. Toch spreken de meeste legendes over een geitachtig wezen, zo groot als een paard en met ezelachtige trekken. Met zijn stralend witte vacht, donkerblauwe ogen en een spiraalvormige hoorn van een halve meter groot, inspireerde dit ongrijpbare dier de mensheid tot het vertellen van ontelbare legendes. 


Eenhoorns


Geschiedenis en mythes

De Chinezen en Indiërs, waar de eenhoorn al duizenden jaren wordt vermeld, zagen hem als één van de belangrijkste gelukbrengers. Volgens hen symboliseerde de eenhoorn de elementen van het leven en werd zij alleen in goede tijden waargenomen.

 

In Arabische verhalen over de eenhoorn, wordt deze als een magisch wezen neergezet, en werd de hoorn gebruikt als beschermend amulet. Ook de Grieken schreven al ver voor de jaartelling over het dier, en dan vooral over de genezende krachten van de hoorn.

 

Rond de Middeleeuwen was het geloof in dit sprookjesachtige dier het grootst, al bleef zijn bestaan altijd gehuld in mysteries. Eenhoorns waren namelijk vrijwel niet te vangen. De verhalen vertellen over een sterk, woest dier met een bovenmatige intelligentie. Eenhoorns stonden voor dapperheid en strijdlust, geen wonder dat z'n beeltenis vaak is gebruikt op familiewapens en wapens van steden. (Tegenwoordig vind je nog een eenhoorn terug als schilddrager in het wapen van Hoorn in Noord-Holland.)

 

De mensen hadden in die tijd een tweeslachtig beeld van de eenhoorn. Symboliseerde hij aan de ene kant een woeste en ontembare natuur, aan de andere kant stond dit fabeldier voor puurheid, reinheid en onbezoedeld zijn. "Alleen een maagd kon het dier lokken" zo dacht men. In mythes werd verteld dat een eenhoorn werd aangetrokken door haar geur en niets liever wilde dan zijn hoorn in haar schoot leggen.

 

Eenhoorn kinderkamer

Kunst, boeken en films over de eenhoorn

Zowel schilders, beeldhouwers als dichters lieten zich in de oude tijden maar al te graag inspireren door de eenhoorn. Maar ook vandaag de dag speelt hij nog een magische rol en komt zelfs voor in een van de Harry Potter verhalen. De eenhoorn wordt hier weergegeven als het nobelste, krachtigste dier dat er bestaat. Zo speelde het mythologisch dier ook een hoofdrol in de fantasiefilm 'Legend' (1985), met o.a. Tom Cruise en Mia Sara. De film werd genomineerd voor een oscar en heeft een cultstatus.

De internationale bestseller "The Unicorn of Kilimanjaro" van Robert Vavra toont ons magische foto's van dit bijzondere wezen, waarvoor fotograaf Joseph Saccoman tekende. Vavra's zoektocht naar de laatste eenhoorn leidt hem naar Kenia en het bos van de 'List Children'. Het in vele talen vertaalde boek geeft tevens een suggestieve beschrijving van het sociale gedrag van eenhoorns.

 

(Het leuke stokpaardje van karton is te koop bij La Vie Jolie.)