Ooit gehoord van een dacha of datcha? Nou, wij ook niet, totdat we er een artikel over lazen in tijdschrift Food & Wine. Een datcha is een Russisch zomerhuisje en zij worden alom gezien door het land. De meeste van deze kleine 'country houses' werden gebouwd in de Sovjetperiode en al waren de oorspronkelijke huizen klein, ze worden overvloedig en charmant gedecoreerd in zomerse sferen.

 

Op zoek naar foto's van datcha's en hun interieur ontdekten wij hun schoonheid, die we graag met jullie delen. Het kleurrijke decor van de Oost-Europese folklore is een invloedrijke interieurtrend, waarop vloerkledenproducent Arte Espina succesvol inhaakte: Geïnspireerd op deze stijl ontwierp zij 2 design vloerkleden met eigenzinnige, bontgekleurde motieven. De Datcha vloerkleden zijn geweldige sfeermakers in zowel huiskamer als kinderkamer, met de hand gemaakt van het zeer sterke Espirelle Acryl.

 

 

Het leven in en rondom de Russische (vaak houten) Datcha is bijzonder ontspannen. Aangezien een groot deel van de huisjes waren toegekend aan werknemers in Sovjet tijden, is het bezitten van zo'n landhuis geen (overbodige) luxe zoals bij ons in het westen.

 


Datcha's zijn nog steeds erg populair; Russen ga naar hun datcha om te ontspannen tijdens hun korte, schitterende zomer, wanneer de stokrozen zo hoog groeien als de daken en de zon pas na 21.00 uur ondergaat. Omgeven door fruitbomen, een picknicktafel op het door wijnranken begroeide terras met uitzicht op een veld vol wilde bloemen en hoge grassen… mmm, een jaloersmakend beeld!
 


De bewoners - “dachniks” genoemd - telen groenten, maken jam, augurken op zuur en verzamelen paddenstoelen om mee te marineren. Alles om straks weer de lange, koude winters door te kunnen komen. Tijdens hun verblijf rondom hun datcha kookt men zoveel mogelijk buiten, met maaltijden van de grill en feestelijke, grote salades uit eigen tuin.

 

Groot gelijk… wij zouden zeker onze zomers willen doorbrengen op zo’n prachtige datcha!


 
Fotomateriaal vind je hier en hier